TİBAŞ TERAS EVLER

TIBAS 1
TIBAS 2
TIBAS 3
TIBAS 4
TIBAS 5
TIBAS 6
TIBAS 7
TIBAS 8
TIBAS 9
TIBAS 10
previous arrow
next arrow
Exit full screenEnter Full screen
 

 

TİBAŞ TERAS EVLER

Hatay, İzmir
1988 | Konut

 

İZMİR, Hatay Semtinde, İNÖNÜ Caddesi üzerinde Türkiye İş Bankası A.Ş. Mensupları Emekli Sandığı Vakfı’na ait toplam 7 parselden oluşan 8900 m2 arsa üzerinde, yürürlükteki imar durumuna uygun olarak proje yapılması işi 1983 yılında alındı.

İmar durumu, İnönü Caddesi üzerinde yer alan yan yana 5 parsel üzerinde bitişik düzende 9’ar katlı, parselin arka cephesinde 170.sokak üzerinde yer alan 4 parsel üzerinde de bitişik düzende 4’er katlı konut blokları (apartman) yapılmasına izin veriyordu. İnönü Caddesi’nin 1970’lerden buyana hızla şekillenmiş 9’ar katlı bitişik olarak inşa edilmiş yapılarla Çin Seddine benzer görüntüsüne bir taş daha ilave etmeye gönlümüz razı değildi.

Üstelik arazi yapısı da sert kayalık ve %30 eğime sahipti. Benzerleri gibi büyük ve zor bir kaya kazısından sonra kayalara arka cephelerinden 5’er kat gömülmüş konutları planlamak zorunda kalmak da can sıkıcıydı.

İlk etütlerimizden sonra bu zorluk ve dezavantajları mal sahibine anlattığımızda, endişelerimiz anlayışla karşılandı. Gerekli süre tanındı ve imar planında değişiklik yapmak üzere girişime başladık. Belediye Meclislerinden kararların çıkmasını beklemek 19 ayımızı aldı.

Arsa üzerinde fazla hafriyat yapmadan, çevre yapıların imar plan kararlarından kaynaklanan tekdüze blok görünümünün kentin fiziki oluşumuna olumsuz etkisini bir yerde kırabilecek, kente daha değişik siluette bir yapı kazandırabilecektik. Ayrıca, tünel kalıp gibi ileri bir teknolojinin kademeli bir yapıda da uygulanabileceği örneğini verecektik.

Bir konu daha gündemimizdeydi. Bir konut blok içerisinde aile ferdi yönünden değişik büyüklükte olmasına karşın, (örn: yeni evli çocuksuz çift ya da yaşlı karı koca) aynı gelir gurubunda, aynı kültür yapısındaki aynı sosyal çevreye sahip ailelere, tek tip (örn: 3 oda + Salon) konut sunulmasının sancılarını hissetmeye başlayan bir topluma dönüşmekteydik.

Kentleşmenin getirdiği büyük ailelerin parçalanması ve çekirdek ailelerin bağımsızlaşması sürecinde, aynı konut blokunda, değişik aile büyüklüklerinin gereksinimine göre, farklı büyüklükte konut birimlerinin yer alması gerektiğine de inanıyorduk. Bunu tasarlayabilecektik.

1986 yılı Eylül ayında yeni imar durumuna göre proje çalışmalarına yeniden başladık. Arazinin eğimli ve kayalık olmasının yanı sıra, yapıda tünel kalıp kullanılması ve bir blok içinde değişik büyüklükteki konutların planlanması isteğimizde etütlerimizi etkiledi.

İmar planında değişiklik yapılmasına gerekçe teşkil eden ilk etütlerimiz de bizi rahatsız etti. Arsanın İnönü Caddesi üzerindeki 70.00 m cephesinin bütününden kademeli olarak geri çekilerek 14 kat yükselen blok 105.00 rakımından itibaren arka cepheye doğru aynı cephe genişliğinde yine teraslanarak alçalan blok, iç mekanda 8 kat yüksekliğinde bir boşluk yaratmakta, %45 eğimle yükselen asansörlerle mekanik ulaşım sağlanmakta ve statik yönden zorlamalara neden olmaktaydı.

Bu nedenle, yapıya bugün uygulanmakta olan şeklini vererek ön projeleri yeniden düzenledik.

Bina kütlesini, İnönü caddesinden itibaren kademelenerek 14 kat yükselen ve 170.sokağa doğru 5 kat kademelenerek alçalan iki kanat blok ve bu iki kanadı dikine bölen orta bloktan meydana gelen -H- formunda oluşturduk.

Kademelenerek yükselen 2 kanat blokun arasındaki 30.00 m genişliğindeki alan, yine kademelenerek yükselen iç bahçeler, amfi çocuk oyun alanı olarak düzenlendi. Dikine orta blokun zemin katı olabildiğince boşaltılarak şeffaflaştırıldı ve ön ve arka bahçelerin görsel bütünleşmesi sağlanmaya çalışıldı.

Arka bahçede, 170.sokaktan ulaşılan 1600 m2 kapalı otopark üzerinde tenis kortları planlandı.

Dilatasyonlarla 7 ayrı blok olarak tasarlanan yapının tamamında 6.20 m ve 3.10 m olmak üzere 2 boyutta taşıyıcı aks kullandık. Kademelenerek yükselen blokların ön cepheleri 6.00 m lik iki açıklığa bölünmüş ve yarım tünel kalıplar her defasında 3 aks x 3.10 m bir bölümde kullanıldı. Bu derinlikten sonra, yarım tünel kalıplar 6.00 m ve 2.90 m açıklıklarda düşünüldü ve blokların yan cephelerinden sökülecek şekilde tasarlandı. Orta blokta da aynı kalıplar blokun ön ve arka cephelerinden sökülebilmektedir. Dış cepheler ısı yalıtımlı prefabrike panellerle kapatılması öngörüldü.

Kat yükseklikleri 2.85 m olarak taşıyıcı perdeler 20 cm, döşeme kalınlıkları ise 16 cm olarak tasarlanmıştır.

İnönü Caddesi üzerinde 6.00 m cepheli, asma katlı 8 işyeri planlandı ve imar hattından 5.00 m yerine 9.00-13.00 m geri çekilerek Caddenin bu bölümü yaya dolaşımı için genişletildi. İşyerlerinin arasına tasarlanan merdiven ile caddeden iç bahçeye ulaşılabilmektedir.

Arazinin eğimine göre değişik kademelerde 7 bina girişi ve 7 düzey ulaşım çekirdeği ile tüm katlara merdiven ve asansör ulaşımı sağlanmıştır.

Yapıda 96 m2 ile 172 m2 kullanma alanında değişen 90 adet konut planlandı. Bu konutlardan bazıları dubleks olarak düzenlendi. Kademeli bölümlerde konutlar 3 yönden, diğer konumdaki konutlar ise binanın iki yönünden cephesi olacak şekilde tasarlandı. Toplam 8 değişik büyüklükte kullanma alanında 18 değişik tipte konut planlandı. Konut planlamaları, tünel kalıpla gerçekleştirilen taşıyıcı strüktürde değişiklik gerektirmeyecek şekilde iç bölme duvarlarının ve B.A. perdelerdeki kapı yerlerinin değiştirilmesi ile farklılaştırıldı.

Yapı bünyesinde konutların dışında, ayrıca, personele ait konutlar, kapıcı ve kaloriferci konutları, Pastane, Hobi Salonu, Kapalı çocuk oyun salonu, toplantı salonu, araba bakım ve yıkama mahali, sauna, ısıtma merkezi, trafo gibi ortak mahallerde tasarlandı.

İnşaatın ihalesi 1989 yılında TEPE Gurubu’na yapıldı. İnşaatta projede öngörüldüğü şekilde Yarım Tünel Kalıplar kullanıldı. 40 m ok ucunda 3.000 kg kaldırma kapasitesindeki kule vinç iki ayrı noktada kurularak kaba yapı temeller dahil 10 ayda tamamlandı.