AQUAPARK BALÇOVA

AQUAPARK (1)
AQUAPARK (2)
AQUAPARK (3)
AQUAPARK (4)
AQUAPARK (5)
AQUAPARK (6)
AQUAPARK (7)
AQUAPARK (8)
AQUAPARK (9)
AQUAPARK (10)
AQUAPARK (11)
AQUAPARK (12)
AQUAPARK (13)
AQUAPARK (14)
previous arrow
next arrow
Exit full screenEnter Full screen
 

 

AQUAPARK BALÇOVA

Balçova, İzmir
2003 | Ticari

 

İşveren, Balçova Termal Tesisleri Su Oyunları Parkı projelerini hazırlamamız için MATU mimarlık A.Ş.’ne başvurdu. Bizden yıl sonuna kadar projeyi ve ihale dosyalarını hazırlamamızı istedi. Nedense, ülkemizde iş veren durumunda olan kişi ve özel ve kamu kurumları projenin hazırlanma süreçlerine hiç itibar etmiyorlar. Mimardan projeleri “dün” teslim etmelerini yani “imkansızı” istiyorlar….

Bilebildiğimiz kadar, bugüne kadar Türkiye’nin bir çok yöresinde “Aqua Park” düzenlemesi yapılmış ve işletiliyor. Bu tesislerin projeleri genellikle, polyesterden imal edilen su kaydırakları üreten firmalar tarafından hazırlanıyor ve uygulanıyor. (Nitekim, bu projenin de başlangıcı böyle olmuş). Düşme havuzları ise havuz ekipmanı pazarlayanlar tarafından katalogdan tasarlanıyor. Tesisi yaptıranlar ise diğer düzenlemelerin nasıl yapılacağına karar veriyor ve uygulatıyor. Çok azı ise tesis girişi, atlama kulesi veya havuz çevresi düzenlemesi konularında mimarların tasarımlarına başvurmakta.

Balçova Termal Tesisleri Yönetiminin, işin bütününü tasarlaması için bir mimara başvurması, bu işi kabul etmemizde önemli bir rol oynadı. Oysa, biz de bugüne kadar bir “Su Oyunları Parkı” (Aqua Park) tasarlamamıştık. Bu konuda deneyimimiz ve bilgimiz, aramızdan birkaçımızın en çok 2 kez kaymaktan öteye geçmiyordu. Belki de ilk olmak dürtüsü bizi harekete geçirdi. Üstelik, kaydırakların boşlukta oluşturduğu ilginç formlar ilgi çekici olduğu kadar zor bir tasarım oluşturmaya adaydı. Sonuçta, neler yapabileceğimizi pek bilmeyerek işi kabul ettik.

Su oyunları parkı kurulması için tesis içinde ayrılmış alan mevcut yüzme havuzlarının yanındaki bahçe ile buna bitişik ufak bir futbol sahasını kapsayan 17 dönümlük alandı. Bu alanı biraz genişleterek 24 dönüme çıkartabildik. Kuzey-Güney yönündeki aksın fonunu oluşturan çam kaplı dik Balçova tepeleri yerleşme şekline karar verirken çok etkili oldu. Uzayda en ilginç şekilleri çizebilecek kaydırakları bu fon önüne yerleştirdik. Bu aks üzerindeki dalga havuzunun plajından yeşil tepeler önünde yer alan 3 renk kaydırakların ilginç bir görüntü vereceğine inandık. Bu amaçla atlama kulelerini olabildiğince bu görüntüyü engellemeyecek şekilde şeffaf strüktürler olarak tasarladık. Bu konudaki bilgi eksikliğimizi Türkiye’de ve dünyada gerçekleştirilmiş benzer tesisleri inceleyerek, bu konuda oluşturulmuş norm ve standartlara kısa zamanda ulaşarak giderdik.

İkinci kaydırak gurubunu Batı-Doğu yönünde ve düz bir alan olan futbol sahası üzerine yerleştirdik. Atlama kulesi ile düşme havuzu arasına 6,50 m yüksekliğinde yapay bir tepe oluşturduk. Böylece, atlama kulesinin yüksek görünümünü azaltılmasını ve çim üzeri kaydıraklar kullanılmasını olanaklı kıldık. Yapay tepe çevresini 250 m uzunluğunda kıvrımlı tembel dere ile sınırladık. Rafting parkurunu (dere) atlama kulesi altından geçirip 35 m uzunluğunda ve içinde değişik atraksiyon ve animasyonların yer alacağı bir mağara düzenledik.

Kaydırak guruplarının birbirine dik iki aks üzerine yerleştirdikten sonra tesiste yer alması öngörülen Fast-Food Restoran, Çocuk Havuzu, Oyun havuzu, Labirent, fıskiyeli tepe, Dans eden fıskiyeler, Dalga Havuzu, Su mitralyözleri, dondurmacı, şekerci, oyuncakçı, fotoğrafçı, danışma, telefon kulübesi, tuvaletler, soyunma ve duş kabinleri, gösteri ve dans alanı (sonradan ilave edildi) tırmanma halat kulesi, komando eğitim parkı, çocuk oyun alanı, plaj voleybolu, dolaşım patikaları, vb gibi aktiviteleri alana yerleştirdik.

Çoğu aqua parkta rastlanan, biraz “kitch” peri masalları illüstrasyonları ya da çizgi çocuk romanlarında görülen “Disney Land” esprili mimari dışa vuruştan olabildiğince kaçındık. Plecnik tarafından tasarlanmış dik piramitten esinlenerek, ve bunu değişik bölümlerde farklı boyutlarda tekrarlayarak mimari üslup bütünlüğünü yakalamaya çalıştık.

Çok hızlı bir çalışma temposu ile hazırlamış olduğumuz ön projeyi, programlandığı şekilde 02 Aralık 2003 tarihinde İdarenin onayına sunduk. İdare ön projemizi birkaç küçük değişiklikle onayladı.

Uygulama projeleri aynı dar süre koşullarında geliştirildi, projeye dayanan keşifler düzenlendi, İhale Kanunu uyarınca “Anahtar Teslimi Götürü Bedel” esasına göre İhale Dosyaları hazırlandı ve iş ihaleye çıkarılmak üzereyken İdare Kaydırakların ve yeterli olmayan soyunma bölümlerinin yer aldığı Giriş ve yüzme havuzlarına hizmet veren bina tadilatlarının ayrı ihale edilmesini istedi.

Döndük, bu işlerle ilgili ihale dosyalarını ayrı olarak hazırladık. Bu fazla hizmetimiz için fiyat farkı ödenmesini talep ettik. Aynı zamanda tesisin Yönetim Kurulu Başkanı da olan Sayın Vali bu talebimizi tartışmadan ve esasını anlamaya çalışmadan elinin tersiyle geri çevirdi. Konu ile ilgili deneyimsiz ve bilgisi olarak başladığımız bu projenin sonucunda ulaştığımız bizi tatmin eden sonuç nedeniyle Sayın Valinin bu olumsuz davranışı karşısında işi bırakmak yerine devam etmeyi yeğledik.

İşin ihalesi, İhale Yasası hükümlerine göre itiraz etme hakkını “sonuç alamayacak” ve kendilerine herhangi bir “kazanç” sağlamayacak, ama işi üstlenen rakibini “zarara uğratmak” için kullanan istekli firmalar nedeniyle 5 ay uzadı ve 18 Ağustosta tamamlandı.

Projeyi hazırlamamızda kaydıraklar konusunda bize teknik bilgi yardımında bulunan POLİN A.Ş. firmasına teşekkür ederiz. Aynı şekilde, inşaatı üstlenen ve benzer bir iş yapmamış olan yüklenici Işıltı Yapının özverili çalışmasına da müteşekkiriz.