ALAÇATI MC EVİ

michael alacati 1
michael alacati 2
michael alacati 3
michael alacati 4
michael alacati 5
michael alacati 6
cizim_plan_kesit_sm
previous arrow
next arrow
Exit full screenEnter Full screen
 

 

ALAÇATI MC EVİ

Alaçatı, İzmir
2002 | Ev, Renovasyon

 

Konut Aalaçatı evleri tipolojisinde bir plana sahiptir. Sokaktan 2 kapı ile konut içine girilmektedir. Kapının biri (cümle kapısı) cephe düzleminden içeride olarak düzenlenmiş ve bir hole açılmakta, bu holden de taş merdivenle üst kattaki konuta çıkılmaktadır. Giriş holü arka bahçeye kadar uzanmakta, bahçeye bakan cephede bir oda (mutfak olarak değiştirilmiş) yer almaktadır.

Yaklaşık 8.00 genişliğinde cephenin cümle kapısı dışındaki kısmının aksında basık kemerli iki kanatlı kapıdan doğrudan dükkan olarak planlanmış mekana girilmektedir. Dikkan bölümü giriş holüne bir kapı ile bağlanmıştır. Giriş kapısının her iki yanında simetrik olarak pencereler bulunmaktadır. Kapının masif ahşap kanatları içeriden duvara monte kanca demirleri ile kilitlenmektedir. Pencere sadece nefeslikli 2 kanatlı pancur ile kapatılmaktadır.

Konutun yıkıntı durumuna gelmiş bölümlerini tamamen kaldırıldı ve orijinal plan esaslarına sadık kalarak yeniden yığma taş duvar olarak inşa edildi. Arka bahçe ile kot farkını bodrum kat olarak değerlendirildi. Bu bölüm Kalorifer Odası, Şarap Kavı, bahçeye açılan Hobby odası ve Çamaşır-Ütü Odası olarak planlandı. Bodrum katın bir kısmının üstü, zemin katta, arka bahçeye bakan ve mutfaktan ulaşılan geniş bir teras olarak değerlendirildi.

Binanın sokak cephesi aynen onarılarak korundu. Bu cephede yer alan tüm pencere ve iç-dış kapılar ile cumba söküldü, atölyede tıpkısının aynısı olarak yeniden imal edilerek yerlerine monte edildi.

Proje “Country Home Dergisi Temmuz 2005 Sayı:98’de yayınlanmıştır” Fulya BOZKURT dergide şunları yazdı: “Doğal ve mimari güzelliklerin özgün çizgilerle bütünleştiği Alaçatı’daki taş ev, 1881 yılından bu yana yaşayan köklü bir geçmişe sahip.”

Alacatı’nın tipik mimari özelliklerini taşıyan ev, 2002 yılında Mimar Serpil ve Salih Pekin yeniden projelendirene kadar, eski bir ev-ambar olarak yaşanıyormuş. 285 m²’lik bir arsanın üzerinde konumlanan bina, üç sene önce ev sahibinin değişmesiyle mimari projeyi üstlenen Matu Mimarlık A.Ş. tarafından tamamen değiştirilerek yepyeni bir kimlik kazanmiş. Yaklaşık dokuz ay süren inşaat ve tasarım çalışmaları sonucunda taş yığma bina, girişten bahçesine insanı büyüleyen mekanları barındırıyor. Orijinal planda tek bir ön cephesi bulunan binanın arka tarafına bahçeye açılan bir cephe eklenmiş. Mevcut bina tamamen yıkılarak yeniden pIanlanmış. Mimar Serpil Pekin, evin tün eskizlerini çalışmalara başlamadan önce oluşturmuş ve ev, bugün kağıt üzerinde görünenin giydirilmiş haIi olarak yaşanıyor. Ada mimarisinde sıkça görülen duvara gömme ışıklı dolaplar, salon ve mutfağı birbirinden ayıran duvarın iki tarafına yerleştirilmiş. Böylece farklı işlev üstlenen alanlar belirlenmiş. Benzer bir çalışma, koridordaki taş duvara uygulanmış; oradaki dolap, içki barı olarak kullanılıyor. Evin genelinde farklı ahşap malzemeler kullanılarak hem sıcaklık hem de hareketlilik kazanılmış. Aksesuardan, kilim ye mobilyalara kadar tüm eşyalar birbiriyle uyumlu bir bütünlük oluşturuyor. Taş evde ahşap birleştirilmiş. Banyolarda ise modern tasarımlar ve malzemeler yer alıyor. Doğal taş duvarların taşıdığı evde özel tasarım doğramalar ve yine özel yapım ferforje malzeme kullanılmış. İç mekanda taş duvarlar özel olarak cilalanarak dökülmesi engellenmiştir. Orijinal planda evin girişine doğru inen merdiven yine mevcut yerinde yeniden uygulanmış. Evin girişinden itibaren derin bir koridor, salona bağlantılı bir biçimde mutfağa, oradan da teras ve bahceye geçişi sağlıyor. Koridorla salonu birbirinden ayıran mevcut duvar tamamen yıkılmış, koridorun kullanım alanı genişletilerek yörenin doğal taşlarından duvar yeniden oluşturulmuş. Duvarın içerisine pencereler uygulanarak mekanlar arasında şeffaf bir sürekliIik elde edilmiş. Orijinal planda giriş katında yer alan iki küçük oda iptal edilerek salon ve mutfak alanları oluşturulmuş. Evin tamamen kapalı olan arka tarafı, kot farkları merdivenlerle çözülerek açıImış, keyifli oturum alanlarını içeren bir teras ve bahçe oluşturulmuş. Ayrıca binaya bodrum katı eklenerek eski planda kullanılan kuyu muhafaza edilmiş ve ev sahibinin istegi üzerine şarap mahzeni projelendirilmiş. Üst katta ise eski planda bulunan üç odanın konumu ve boyutları değiştirilerek yeniden tasarIanmış.

Evin dış cephesi hava şartlarına dayanıklı iroko malzeme ile kaplanmış, cumba ise mevcut plandaki formu korunarak yeniden tasarlanıp uygulanmıştır. Eski bir mermer çeşme terasta konumlanırken, alt bahçede ağaçların arasında bulunan taş çeşmede taze çiçekler sulanıyor.

Bahçede doğal taşlardan tasarlanan köşe sedirle keyifli bir oturma bölümü oluşturulmuş. Ferforje ayaklı saksılar ve bahçe aksesuarlarıyla dekore ediliyor.

Mutfak ve koridor zemini traverten, mutfak dolapları meşe üzeri patine cilalı, açık yeşil renkte, hepsi özel tasarım. Tavanında uygulanan ahşap kirişler ise mekanı ısıtıyor. Yemek masası, özel tasarım. Bank, Sandalyeler Mimar Serpil Pekin tarafından seçilmiştir.

Doğal taş duvarların taşıdığı evde, özel tasarım doğramalar ve yine özel yapım ferforje aydınlatmalar ile trabzanlar uygulanmış. Evin girişinden itibaren derin bir koridor, salona bağlantılı bir biçimde mutfağa, oradan da teras ve bahçeye geçişi sağlıyor. Koridorda duvara gömme biçimde uygulanan dolap, içkileri muhafaza ediyor.

Salonda koltuklar, Mimar Serpil Pekin tasarımı. Eski sehpa ev sahibinin yurt dışından aldığı eşyalar arasında yer alıyor. İzmir kilimleri zeminde yer alıyor, duvardaki ayna, abajurlar, çapraz ayaklı sehpa, kumaşlar, eski şişeler Mimar Serpil Pekin tarafından seçilmiştir. Taş şömine ve diğer taş tasarımlar Alaçatı’da yaşan İdris Usta’nın uygulaması. Evin genelinde beyaz duvarlara boya ile eski havası vermek amacı ile doğal bir efekt verilmiş.

Salonda taş şömine Mimar Serpil Pekin tarafından, yerine özel olarak tasarlanmış. Taş binanın en belirgin mimari özellikleri arasında kemerli pencereler ve ahşap panjurlar yer alıyor.

Ebeveyn banyosunun zemini seramik. Küvetin çevredinde Mimar Salih Pekin tarafından özel tasarlanan krom ve duşakabin birleşimitasarım uygulanmış. Sandalye, eski ayna ve opalin camlı özel tasarım aplik Matu Antik Dekorasyon’dan alınmıştır.

Misafir odasında yatak, komodin ve eski dolap Mimar Serpil Pekin tarafından seçilmiştir.

Yatak başucunda Ürgüp’ten alınan eski bir pencere kapağı yer alıyor. Ayrıca yatak başına ait kattan yukarı çıkan şömine bacasını saklamak amaçlı ek bir duvar yapılmış. Bunun sonucunda her iki yandan nişler oluşmuş. Eski pirinç, ferforje birleşimi yatak başı ve komidonlar Mimar Serpil Pekin tarafından seçilmiştir. Abajurlar, özel tasarım Matu Antik Dekorasyon’dan alınmıştır. Yatak odasının içerisinde cumbaya çıkan bölüm, ahşap kapı ile ayrılmış. Tavana yönelen spot ışıklandırmalar ise taş dokuyu vurguluyor.